top of page

Over Anders Zwemmen

Er waren verschillende redenen om deze info te gaan delen. Als je zelf alle beginnersfouten hebt gemaakt, gun je iemand anders een goede opstart. Want ondanks vijf jaar voorbereiding bleef de theorie gewoon theorie. De praktijk ontdek je pas als je daadwerkelijk een schop in de grond zet.

En met de ervaring in grondsoorten in huis, onderzoek doende naar water, handig zijn in klussen, met een passie voor natuur, bleek het niet afdoende te zijn om zomaar 'even' een zwemvijver te bouwen. Als de boot eenmaal te water is gelaten kom je erachter wat er nog mist. En die kennis en ervaring ben ik op gaan doen. Daar is deze website aan gewijd: delen van kennis, samen met het Waterteam P&Y.

photo1654117992.jpeg
photo1654117992.jpeg

Van klei tot water

Yvette Jongen, 1971.

Ontwerper. Docent beeldende kunst. Keramist. Onderzoeker.

 

Thuis in klei, met de overlap van water, vuur, lucht en aarde. Natuurliefhebber. Passie voor zwemmen en walvissen. Grote interesse voor frequenties en heling. Enigszins bekend met biochemie en wat meer bekend met waterprincipes. De theoretische kennis was er. Maar het ontwikkelen van een gezonde zwemvijver vraagt vooral om ervaring. Leren van fouten. Leren wat de natuur wel of niet zelf kan regelen.  Dat was uiteindelijk de basis om met een volle rugzak de zwemvijvervoorlichting te duiken.

Van wei tot zwemvijver

In 2014 werd het besloten. Eenmaal aangekomen in Oost-Maarland, als trotse eigenaar van een huisweide, begon de weg naar de zwemvijver. Op papier en in het hoofd.

Van alle ontwerpen mag gezegd worden dat ze er heerlijk uitzagen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze toepasbaar zijn.  Middels bijscholing en veel om je heen kijken, plus het ontdekken van de grote man uit Engeland, David Pagan Butler, kwam er heel langzaam een praktisch plan op papier en kon de bouw in maart 2021 starten. Het begon met veel regen en eindigde met veel regen en zo zaten er nog wel meer dingen tegen, Het werd een onewoman-show en die was achteraf nog lachwaardig ook. Zonder humor bereik je immers niet veel.

De rug bleef dus recht (op een hernia na) en na een jaar ploeteren ligt de basis nu gevuld klaar. Het water is kristalhelder. Een dagelijks kado met de nodige avondplonsjes. De afwerking moet nog volgen. We houden het proces bij en de reportages zullen nog volgen.

De foto rechts in beeld is uit augustus 2021, toen het zuiveringsgedeelte in de vijver werd aangelegd.

2021.jpeg

Contact opnemen

Bedankt voor de inzending!

Hulp of advies

Er zullen een aantal keren per jaar voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd worden. Plus lezingen over water.

Daarnaast ben ik beschikbaar om met een plan mee te denken, voor zowel de bouw als inrichting tegen een redelijk uurtarief.

TIP: start rond februari/maart met de zwemvijver om er dat seizoen al heerlijk van te kunnen genieten en maak je geen zorgen over de groene kleur die het eerste jaar verschijnt!

Yvette, ook namens Pascalle van het 'Waterteam P&Y', de kritische denkers.

bottom of page